Golman Qarabaga za Reprezentacija.ba govorio o ličnim i klupskim ambicijama, reprezentaciji BiH, Želji…

Uvjerljivom gostujućom pobjedom protiv Inter Bakua (0:3) pretprošle nedjelje, Qarabag bh. reprezentativnog golmana Ibrahima Šehića (28) je dva kola prije kraja šampionata osigurao četvrtu uzastopnu titulu prvaka Azerbejdžana, ukupno petu u klupskoj historiji.

Šehiću je to također bio četvrti naslov prvaka s ovim klubom, u koji je došao 2013. godine iz Mersina, a s kojim je uspio osvojiti i dva trofeja kupa.

Za portal Reprezentacija.ba, Šehić je govorio o minuloj sezoni, klupskim, ali i ličnim ciljevima u budućnosti, a neizostavne teme bile su i reprezentacija BiH, te njegov matični klub Željezničar.

Razgovarao: Admir Vatreš

“Prije nego što sam ja došao, Qarabag nije bio jedan od velikih klubova ovdje. To su Neftchi i Inter Baku. Poslije mog dolaska uspjeli su napraviti dobar tim, nakon čega su došle i četiri uzastopne titule. Ove godine nije bilo tako lako. Gabala, koja ima isto odličnu ekipu, pratila nas je u stopu. Međutim, uspjeli smo na kraju završiti prvi”, rekao je Šehić, istakavši kako je naredni cilj kluba grupna faza Lige šampiona.

“Naravno da nam je cilj Liga šampiona. Prošle godine smo nesretno ispali od Viktorije Plzen, primivši gol u zadnjoj minuti. I ove godine kao i svake do sad to je cilj. Nadam se da ćemo se s tri-četiri nova pojačanja, uz ovu ekipu koja je dobro uigrana boriti za Ligu šampiona. Bit će naravno teško, kao i svake godine, ali to nam je cilj i fokusirani smo na to”.

Meč protiv Grčke važan, ali ne i odlučujući

Šehića ugovor s timom iz Agdama veže do 2018. godine, ali ističe da bi se rado okušao u jačoj ligi.

“Uvijek želiš da igraš jaču, bolju ligu, da imaš neki novi izazov, jer smo ovdje osvojili sve već četiri godine zaredom i nije se uvijek lako motivisati. Iskreno, volio bih se okušati u nekoj jačoj ligi. Bilo je nekih priča, ali imam još godinu dana ugovora ovdje. Trenutno mislim samo na Qarabag, ali ako bude nešto što bi zadovoljilo mene i klub, naravno da bih razmislio o tome”.

Imao je čast da bude dio šampionskog tima BiH na Kirin kupu u Japanu, a državni dres mu, kako kaže, znači mnogo.

“Reprezentacija mi predstavlja sve, kao i svakom igraču koji igra za reprezentaciju. Nama to znači mnogo, to se ne može porediti s drugim utakmicama i osjećajem, adrenalinom i odgovornošću koje sa sobom nosi. Bilo je prelijepo biti dio te ekipe na Kirin kupu, osvojili smo trofej, predstavili BiH u najboljem svjetlu. Ove godine opet gostujemo tamo s istim ciljem”.

Smatra kako smo u dobroj poziciji da se kvalifikujemo na SP u Rusiji.

“Mislim da smo u dobroj poziciji, možda i najboljoj. I Grčka i Belgija nam dolaze u goste. Meč protiv Grčke nije odlučujući, ali sigurno da je u ovom dijelu najvažniji. Kada bi uspjeli pobijediti Grčku, bili bi u boljoj poziciji nego oni. Nadam se da će svi doći spremni i da ćemo ostvariti tu pobjedu, kako bi kraj godine dočekali na drugom, možda čak i prvom mjestu”.

Željo na dobrom putu da igra u grupnoj fazi

Šehić redovno prati svoj matični klub Željezničar, s kojim je u sezoni 2009/10 bio prvak BiH. Prokomentarisao je njegov debakl u Kupu BiH, ali i borbu za titulu.

“Kod nas čim neko izgubi, pogotovo Željo, odmah je to drama, ništa ne valja, sve se dobro zaboravlja. Debakl se desi i boljim i većim ekipama od Željezničara. Sve u svemu, oni rade sjajan posao ove sezone, došli su do polufinala Kupa, na prvom su mjestu u ligi. Kapa do poda tim momcima, jer je to jedna nova ekipa s novim trenerom, koja se tek na zimu sastala. Nadam se da će ostati na prvom mjestu do kraja i da probaju u Evropi doći što dalje. Zaslužila je BiH da konačno ima nekog u grupnoj fazi, iako je to dalek put. Ali, mislim da je Željo na dobrom putu da to i učini”.

Smatra kako u BiH ima dobrih golmana, koji će na kraju doći i do reprezentacije.

“Što se tiče BiH, Balkana općenito, nikad nije bilo problema s golmanima. Naravno, tu je Vedran (Kjosevski op. a.) iz Želje koji igra odličnu sezonu i radi odličan posao. Tu je i Pirke (Pirić op. a.), koji je dobro igrao u Slobodi, sada i u Zrinjskom. To su naša dva mlada golmana koji su perspektiva. Ali, ima i drugih golmana. Sarajevo recimo ima dvojicu kvalitetnih golmana, Pavlovića i Adilovića. Postoji potencijal, koji će na kraju sigurno doći do reprezentacije. Imat ćemo dobre čuvare mreže za budućnost”.

Njegov klub je iz Agdama, ali već 24 godine nastupa u Bakuu, zbog konstantnih ratnih sukoba između Azerbejdžana i Armenije.

“Taj sukob traje od 1993. godine, kada su oni zaratili s Armenijom za ovaj dio odakle je moj klub – Agdam, Nagorno-Karabakh. Nekad se desi da se opet zapuca na granici, ali vazdužne linije su 200-300 metara jedne od drugih, čuvaju te granice. To se ništa ne osjeti u Bakuu i ostalim dijelovima Azerbejdžana”, rekao je Šehić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)